Így legyen a testbeszéd szakértője 3 egyszerű lépésben!

testbeszéd

A társkereséshez szükséges egyik legfontosabb készség, hogy képesek legyünk a mások által küldött non-verbális jeleket helyesen fogadni és értelmezni. Ahogy az élet rengeteg területén, úgy az ismerkedés során is igen fontos szerepe van annak, hogy a beszélgetések tartalma mellett milyen módon közöljük a mondandónkat a másikkal.

Miért fontos a testbeszéd?

Testbeszéd nélkül gyakorlatilag nem lehetséges kommunikálni, testünk és arcunk folyamatosan küldi beszélgetőpartnerünk felé a jeleket gondolatainkról, szándékunkról, érzéseinkről. Az online társkereső oldalakon való ismerkedés kezdeti fázisában, amikor nem szemtől szembe beszélgetünk a lehetséges jövendőbeli partnerünkkel, gyakori, hogy a testbeszéd hiánya miatt félreérthetjük egymást. Egy üzenetben előfordulhat, hogy a fogadó fél olyasvalamit is a sorok közé képzel, amit egyáltalán nem akartunk mondani. Azonban akkor is, ha személyesen beszélünk, előfordulhat, hogy a másik fél másképp értelmezi mondandónkat, mert a testbeszédünk az üzenetünkkel ellentétes jeleket mutat.

Első benyomás: Amikor valakivel elsőször találkozunk, érdemes figyelembe vennünk, hogy igen kevés idő, akár pár másodperc is elegendő arra, hogy kialakítsuk az első benyomásunkat a másik félről és konkrét véleményt fogalmazzunk meg róla. Ugyanígy történik ez a másik fél esetében is, hiszen ő ugyanígy pár pillanat alatt dönt arról, hogy szimpatikusak vagyunk-e neki! A testbeszéd, a testtartás és a mimika azok, amelyek elsődlegesen meghatározzák, hogy egy illetőt félénknek, rámenősnek, magabiztosnak, arrogánsnak vagy akár vonzónak tartunk. A testbeszéddel ugyanakkor nyomatékosíthatjuk is mondandónkat, például ha barátságosan a másik vállára helyezzük a kezünket, az felerősíti a megnyugtató szavainkat, ugyanígy az erős, aktív gesztikuláció gyakran a lelkesedés, rajongás jele.

első randi - első benyomásTest és lélek kézen fogva együtt jár: A testbeszédünk nem csak árulkodó jel arról, hogy mit gondolunk, hanem hatással lehet arra is, hogy milyen a kedvünk és hogyan viselkedünk. Ha például egy szürke hétfő reggelt a hátunkat kihúzva, egy nagy mosollyal az arcunkon kezdjük, észre fogjuk venni, hogy a testtartásunk javítja a kedvünket és az unalmas napunk hirtelen sokkal pozitívabbá válik.

Szerelem és testbeszéd: Amikor találkozunk valakivel, akit vonzónak találunk, testünk ösztönösen reagál. Az immunrendszerünk adrenalint kezd el termelni, a szívverésünk felgyorsul és a vérnyomásunk is emelkedik. További apró jelek jelentkeznek még a testünkön: a pupillánk kitágul, van, hogy elpirulunk és reszketni kezdünk. Mindez gyakran mozdulatainkban is megmutatkozik, sőt olykor öntudatlanul is keressük a szemkontaktust a másikkal.

Tudatos testbeszéd: A testbeszéd tehát valójában leírható úgy is, mint a belsőnkben történtek természetes visszatükröződése a külvilág felé. Azonban ha a testbeszédünk fontosságának tudtában vagyunk, könnyedén az előnyünkre fordíthatjuk azt. Gondoljuk végig, hogyan vélekedünk mások gesztusairól és arckifejezéseiről és, hogy mi magunk mit szeretnénk közvetíteni a másik fél irányába. Így könnyedén felfigyelünk arra, hogy a testbeszéd milyen fontos eszköz, amikor társat keresünk.

Regisztráljon most ingyenesen az ELITTÁRS oldalra!

Így legyen a testbeszéd mestere 3 lépésben!

1 Tanulja meg a flörtölés tudatalatti jeleit!

Egy amerikai kutatás1 arra az eredményre jutott, hogy a nők gyakrabban vonják magukra a férfiak figyelmét non-verbális jelekkel. Kimberly Seltzer társkeresési tanácsadó is a nők testbeszédének fontosságát hangsúlyozza: „a nők vonzó mozdulatokat alkalmaznak, hogy a férfiakat a tudat alatt bátorítsák” az első kapcsolat felvételére. Ilyen mozdulatok lehetnek például a haj tekergetése, a váll vagy a csukló kivillantása vagy a nyak masszírozása.

2 Ismerje fel a csábítani akarás gesztusait!

testbeszéd hajKimberly Seltzer azt tanácsolja továbbá, hogy keressük azokat a jeleket a másik fél gesztusai között, amelyek arra utalnak, hogy tetszeni akar nekünk. „Sok férfi összetéveszti a valódi érdeklődést a hiúsággal. Ha a nő gyakran nézi magát a tükörben, újra rúzsozott szájjal tér vissza a mosdóból, igazgatja és játszik a hajával vagy kisimítja a ruháját, valószínűleg a férfit akarja lenyűgözni és nem csak hiúságból foglalkozik saját magával.” A tanácsadó szerint ez a fajta „tollászkodás” a férfiak által használt testbeszédnek is része a flörtöléskor, csak éppen a férfiak más mozdulatokat használnak. „Ha férfi igazgatja a zokniját, idegesen játszik a zakójának gombjaival vagy simítgatja a nyakkendőjét az mind annak a jele, hogy kedveli a nőt és szeretne neki tetszeni.”

Ugyan a testbeszéddel való flört tanulmányozása messze van még attól, hogy tudománynak lehessen nevezni, a szakértő véleménye szerint fontos, hogy észrevegyük ezeket a jeleket és önbizalommal tele merjünk lépni, akár egy második randevút megbeszélni és egy új kapcsolat irányába venni az utat.

Tipp Tipp: a következő randevúján keresse a fent említett jeleket, hiszen ezek biztosíthatják arról, hogy a másik fél vonzódik önhöz!

3 Növelje magabiztosságát!

Mi a helyzet a férfiak további testbeszéd taktikáival? A tanácsadó úgy véli, hogy „a fizikai adottságok hangsúlyozásának érdekében a férfiak csípőre tett kézzel vagy enyhe terpeszben állnak”. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a testtartások nem csak azt határozzák meg, hogy mások hogyan látnak minket, hanem azt is befolyásolják, hogy mi magunk hogyan érezzük magunkat. Egy amerikai szociálpszichológus, Amy Cuddy saját kísérletei alapján megállapította, hogy az általa „erőpóznak” (power posing) nevezett testtartás, amely önbizalmat és dominanciát sugall, visszafelé is működik.2 Tehát, ha felvesszük ezen testtartások valamelyikét, testünkben csökken a kortizol szintje (stressz hormon), míg a tesztoszteron szintünk pedig emelkedik. Az erőpóz felvétele után pedig valóban könnyebben kezeljük a stresszes helyzeteket (mint például egy első randit) és magabiztosabbnak fogjuk magunkat érezni. Az egészséges önbizalmunk pedig egy jól sikerült első randihoz, később pedig egy másodikhoz, majd sokadikhoz is vezethet!

Nézze meg Amy Cuddy előadását magyar felirattal, regisztráljon most ingyenesen, alkalmazza a módszert és vágjon bele nagy önbizalommal a társkeresésbe!

Regisztráljon!

Források:

1 Hall, Jeffrey et all (2010), Individual Differences in the Communication of Romantic Interest:Development of the Flirting Styles Questionnaire, Link: http://citation.allacademic.com/meta/p_mla_apa_research_citation/2/3/0/3/1/pages230319/p230319-14.php

2 Testbeszéd 5.0, 2012. október 12. Link: http://barra.hu/uncategorized/1154/