Mit jelent pontosan egy viszony?

viszony

Az értelmező szótár szerint a viszony sok egyéb mellett személyek közti valamilyen kapcsolatot illetve házasságon kívüli nemi kapcsolatot jelent. A köznyelvben általában ez utóbbit nevezik viszonynak. Azonban mi az általános vélekedés? Mi számít hűtlenségnek? Lehet megoldás egy problémára a házasságon kívüli kapcsolat? Megéri egy kapcsolatot tönkretenni félrelépéssel?

Hol kezdődik el egy viszony?

Egy friss francia kutatásból kiderült1, hogy hogyan vélekednek a témáról az egyedülállók: Közel minden második válaszadó a testi kontaktusnál húzza meg a határt: 22% szerint a hűtlenség a csóknál kezdődik, 23% szerint csak a szexuális aktus számít félrelépésnek. Mások a lelki közeledést is hűtlenségnek tartják: a válaszadók negyede szerint személyes üzenetek váltása már megcsalásnak minősül, míg további 14% úgy véli, hogy a hűtlenség ott kezdődik, ha valakibe beleszeretünk, akár anélkül, hogy konkrét lépéseket tennénk. Sőt, minden tízedik válaszadó szerint a puszta fantáziálás is megcsalásnak minősül.

Miért kezd valaki viszonyba?

Az ELITTÁRS átfogó felmérést készített a hűtlenség lehetséges okairól. Általánosságban elmondható, hogy egy viszony azért alakul ki, mert valamilyen probléma jelentkezett a kapcsolatban, vagy valami hiányzik belőle és az egyik fél máshol keres megoldást. Előfordulhat, hogy a felek valamelyike már nem szerelmes társába, nem vonzódik hozzá, esetleg túl sok időt töltenek külön, akár egymástól nagy távolságra. Azonban érdemes végig gondolni, hogy amikor egy számunkra értékes dolog elromlik, azt nem dobjuk ki, hanem megpróbáljuk megjavítani, megnézzük közelebbről, hogy mi lehet a baja és hogyan tudnánk újra rendbe hozni. Ugyanígy működnek az emberi kapcsolatok is. Ahhoz, hogy egy párkapcsolat jól működjön, folyamatosan dolgozni kell rajta, és ha felmerül egy probléma, azt megbeszélni, megtalálni a gyökerét és együtt megoldást találni rá.

A viszony lehet megoldás?

boldog kapcsolat két kéz szívvelEgy viszony megoldásnak sohasem nevezhető, hiszen nem csak magában a párkapcsolatban tehet károkat, hanem az érintettek közvetlen és közvetett környezetében is, legyen szó nagyobb családról, gyerekekről, barátokról. Egy viszony negatív következményei sokkal nagyobbak lehetnek, mint azt a kezdetén gondolnánk. Egy párkapcsolati problémára ezért inkább sok beszélgetéssel, egymás érzéseinek és gondolatainak meghallgatásával és a problémákkal való szembenézéssel lehet megoldásokat találni.

Hogyan lehet megelőzni egy viszony kialakulását?

A boldog házasság vagy egy élettársi kapcsolat kulcsa, hogy mindkét fél dolgozzon a párkapcsolaton, valamint elfogadja, hogy mind a párkapcsolat maga, mind a felek folyamatosan változnak, más-más élethelyzetekbe kerülnek, amelyek állandó kihívások elé állítják őket. A kihívások és a problémák közös megoldása azonban erősítenek egy kapcsolatot. Ne sajnáljuk egymástól az időt, a közös álmodozást, a nevetést, egymás meghallgatását, a jó és rossz élmények megosztását és feldolgozását.

És mi egy tartós kapcsolat igazi titka? Olvassa el a tippjeinket a sikeres közös fejlődéshez!

Az ELITTÁRS oldalra akkor regisztráljon, ha Ön megbízható társat keres, akivel egy komoly, hosszú távú kapcsolatban a felmerülő kihívásokra és problémákra együtt szeretné megkeresni a megoldást.

Regisztráljon!

Melyek azok a tényezők, amelyek egy jól működő, hosszan tartó és boldog párkapcsolat alapjai? Ossza meg véleményét a cikk alatt kommentben!

Források:

1 http://www.edarling.fr/presse/etudes-realisees-par-edarling/infidelite