10 tipp az önbizalma növelésére!

önbizalom növelése

Előfordult már Önnel, hogy valamit elérve csak arra várt, hogy egy barát vagy családtag értékelje Önt és büszke legyen Önre? Mindig arra kíváncsi, mit szólnak mások? Van, hogy úgy érzi, nem annyira értékes, mint mások és ezért inkább nem is figyel oda arra, saját maga mire vágyik igazán?

Ha a fenti kérdések közül akár egyre is igennel válaszolt, tudjon róla, hogy nincs egyedül! Az ember gyakran túl szigorú önmagával, összehasonlítja magát másokkal, miközben minden esetben más élethelyzetekről, személyiségekről van szó. Gyakran előfordul, hogy az ember engedi, hogy valamilyen téma, legyen az a párkapcsolat hiánya, egy negatív visszajelzés vagy hozzászólás, egy rossz első randi vagy egy elszalasztott lehetőség kibillentse az egyensúlyából. Érdemes azonban ezeket a történéseket helyén kezelni és nem hagyni, hogy a boldogsága útjában álljanak. De mégis hogyan lehet mindezt elérni?

Az első és legfontosabb, hogy megbékéljen és elfogadja önmagát és növelje önbizalmát. Ez magában foglalja azt, hogy elfogadja a gyengeségeit, észreveszi az erősségeit, figyel a saját szükségleteire, felismeri a pozitív tulajdonságait és energiát fektet abba, hogy mindezt a személyes jólétére fordítsa. Íme, 10 hasznos tipp önbizalma növelésére:

Legyen önmaga szurkolója!

Változtasson önmagához szóló szavain! Cserélje le az „én sosem nyerek”, „nekem sosem sikerül semmi” kijelentéseit pozitív üzenetekre és hajtogassa inkább azt, hogy „megcsinálom”, „elég jó vagyok hozzá”. Támogassa mindennapjait pozitív gondolatokkal és tegyen ugyanígy párkeresés közben is! Ha elhatározta, hogy felveszi egy szimpatikus partnerjelölttel a kapcsolatot, ne felejtse el önmagát bíztatni!

Sportoljon rendszeresen!

A rendszeres sport energiával tölti fel, segít megelőzni a betegségeket és a depressziót, valamint általánosan javítja a kedvet is. Mindemellett valamiféle rendszert visz az életébe és lehetőséget biztosíthat az interneten kívüli, személyes ismerkedésre is!

Legyen jó önmagához!

Pihenjen és aludjon eleget, szakítson időt önmagára és azokra az elfoglaltságokra, amelyeket igazán értékel. Étkezzen egészségesen, mondjon nemet néhány dologra, amelyet már régóta ki szeretne zárni az életéből és mondjon igent olyanokra, amelyekre mindig is vágyott!

Felejtsen el pár dolgot!

Ha bizonytalannak érzi magát, gyakran előfordulhat, hogy visszatekint egy múltbeli eseményre, és azt kívánja, bárcsak mást tett vagy mondott volna. Néha azon gondolkodik, hogy vajon mások milyennek látják, amikor bemutatkozik, mit gondolnak Önről. Ezek az aggodalmak mind csak a negatív, pesszimista önértékelést segítik elő. Emlékeztesse önmagát arra, hogy minden szituációban a legjobbat próbálja magából kihozni, ezért nem érdemes minden apróságon rágódnia. A múltbeli történések értékelésének nagy szerepe van az ember jövőjében, azonban próbáljon csak az igazán fontos dolgokra visszagondolni, így megőrizve továbbra is a pozitív gondolatokat.

Legyen önmaga!önbizalom növelése

Engedje meg magának, hogy olyan dolgokat csináljon, egyen, olvasson, amiket szeret. Ha minden barátja fut, de Ön ki nem állhatja a futást, találjon más mozgásformát; ha nem szeret táncolni, de mindig táncos szórakozóhelyre megy, keressen új szórakozási lehetőségeket, esetleg ha nem köti le az irodalom, válasszon egy jó ponyvát és élvezze újra az olvasást! A legfontosabb, hogy olyan dolgokat csináljon, amik valójában boldoggá teszik.

Fogadja el önmagát!

Fedezze fel az összes tulajdonságát, jót és rosszat egyaránt. Ne kritizálja önmagát az esetleges gyengeségekért, hibákért, inkább lássa meg ezekben is a pozitívumokat. Próbáljon meg minden este három dolgot összeírni a napjából, amit elért és amire büszke. Lehet az három apróság is, mint, hogy végre sikerült elolvasnia egy könyvet, elmennie az edzőterembe, vagy kezdeményezni online társkeresés közben és megríni az első levelet egy partnerjelöltjének.

Fejlessze kreativitását!

A kreativitás fejlesztésével új, pozitív gondolatok áraszthatják el ezért is érdemes időt fordítani fejlesztésére. Teheti ezt festéssel, kézművességgel, zenével, zeneszerzéssel, egy új hobbival vagy tulajdonképpen, ahogy csak jól esik. Akár két legyet is üthet egy csapásra: az írás gyakorlásával nem csak agytornát végezhet, hanem adatlapját, bemutatkozó leveleit is tökéletesítheti.

Legyen optimista!

Gyakorolja a pozitív gondolkodást minden nap, legyen tudatos optimista! Ne felejtse el ezt akkor sem, ha döntenie kell valamiről vagy a véleményét kérdezik. Az optimista gondolkodás a társkeresésben is nagy segítségére lehet: Ön kivel randevúzva szívesebben: olyasvalakivel, aki úgy hívja randevúzni, hogy „Találkozzunk és ismerjük meg egymást egy randevú keretében” vagy inkább valakivel, aki úgy kezdi a mondatot, hogy „úgyis tudom, hogy nemet fogsz mondani? Ugye Ön is inkább az optimista, első személlyel találkozna szívesebben?

Legyen tisztában az Ön számára fontos értékekkel!

A pozitív gondolkodást segíti elő, ha olyan értékek mentén éli az életét, amelyek valóban fontosak Ön számára és úgy hozza meg döntéseit, hogy azok nem ellentétesek ezekkel az értékekkel. Ez magába foglalhatja, hogy ne beszéljen ki másokat a hátuk mögött, hogy mindig őszinte barátaival, családjával és randevúpartnereivel, segít annak, akinek segítségre van szüksége és hallgat a megérzéseire, amikor szükséges. Így teremti meg a belső békéjét és fogja elfogadni önmagát a döntéseivel együtt.

Vegyen részt mérvadó eseményeken!

Szakítson időt a hobbijaira és olyan dolgokra, amik igazán számítanak Önnek és boldoggá teszik. Találkozzon barátaival, iratkozzon be egy nyelv,- vagy rajziskolába, ismerkedjen új emberekkel egy filmklubban vagy csatlakozzon egy otthonához közel lévő egyesülethez, csoporthoz, vagy közösséghez.

Önbizalmát növelje tehát önmaga elfogadásával, pozitív gondolkodással, és olyan tettekkel, amelyeket hasznosnak, érdekesnek tart. Ha kellő figyelmet fordít a fent megnevezett tényezőkre, képes lesz pozitívan látni önmagát, hamar meglátja, hogy sok minden változik Ön körül. Mire vár tehát? Vágjon bele újult erővel, tele energiával és önbizalommal a társkeresésbe!

Regisztráljon!

Kérdése van? Megosztaná tippjeit másokkal is? Írja meg kommentben a cikk alatt!