Társkereső özvegyeknek: amikor készen áll az új szerelemre, mi itt leszünk

Azok számára, akik átélték a társuk elvesztését, az elhatározás, hogy újra elkezdenek ismerkedni, nagy kihívást jelenthet. Sok özvegy férfi és nő úgy gondolja, hogy nagy vigaszt nyújthat számukra, ha olyan egyedülállókkal ismerkednek, akik hasonló helyzetet éltek át; egyedülállókkal, akik ismerik, milyen elveszíteni a társukat, és empátiájukkal átsegíthetik őket a továbblépés nehézségein. Ha Ön úgy gondolja, készen áll arra, hogy új társat és köteléket találjon, regisztráljon az ELITTÁRS özvegy társkereső tagjai közé.
társkereső özvegyeknek

Megtalálni a szerelmet a veszteség után

A társ elvesztésének feldolgozása az egyik legnehezebb dolog, amit valaha átélhet. Ahogy arra a pszichoterapeuta Hilda Blurk rámutat, mindenkinek más a tapasztalata és nincsenek szigorú szabályok arra nézve, hogy mikor léphetünk tovább:

Ha egy kapcsolat véget ér, azt nagyon sokan gyászként éljük meg. És csakugyan, a bánat és a fokozatos kilábalás hasonló mintát követhet, mint az elvesztett szerettünk miatt érzett gyász. Amikor a társunk meghal, nem csak az elvesztett kedvesünket gyászoljuk, hanem magát a kapcsolatot is. Ez voltaképpen kétszeres veszteség. A veszteség miatt érzett fájdalomnak azonban nem kell azt jelentenie számunkra, hogy fel kell adnunk a szerelmet. A megfelelő gondolkodásmóddal felvértezve lehetséges a tiszteletteljes továbblépés. Az özvegy társkeresés nem azt jelenti, hogy helyettesítjük a szeretteink emlékét: azt jelenti, hogy helyet találunk a szívünkben azok számára, akik értékesek voltak a múltban és azoknak is, akik a jövőnkben szerepet játszhatnak.

Továbblépés saját tempóban

Mindenki másképp, egyéni módon éli meg a gyászt. A gyászolás és felépülés időtartamának meghatározása ezért nem lehetséges. Burke ezt egy személyes anekdotán keresztül magyarázza el: „Nemrégiben összefutottam egy ismerős anyukával a parkban. Rövid beszélgetésünk alatt sok dolgot elárult magáról - elmagyarázta, hogy szerelemmel teli házasságban élt több, mint 40 évig, amíg a férje hirtelen el nem távozott infarktusban. Ő sem számított arra, hogy egy éven belül komoly kapcsolatba fog kezdeni egy másik férfival, és mégis megtörtént.”

Burk azt kérdezi: „Ez akkor azt jelenti, hogy mégsem szerette annyira a párját, mivel már nem viseli a gyászt? Néhányunk számára nehéz lehet felfogni ezt, de a továbblépés nagyon személyes tapasztalat, és ami valaki számára helyénvalónak tűnik, másnak talán helytelen lehet. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb dolog a továbblépésben, hogy csak akkor tegyük meg, amikor úgy érezzük, itt az ideje. És ez néha nem egyezik a családunk vagy barátaink elvárásaival. Ez olyasmi, amit csak a saját szívünkkel érezhetünk.” Ha már helyesnek érzi, és belevágna a társkeresésbe, ezzel a néhány, özvegyeknek szóló tanáccsal megkönnyítheti a helyzetét.

ELITTÁRS regisztráció

További tippek:

 • özvegy nő
  Emlékezzünk a párunkra pontosan

  A legnagyobb kihívás abban, ha újra társkeresésbe fogunk, hogy idealizáljuk az elvesztett társunkat, és a vele való kapcsolatunkat. Mivel a kapcsolat társunk halála miatt ért véget, úgy érezhetjük, hogy máskülönben soha nem szakadt volna meg. Ezt érezve „örök” minőséget kaphat a szívünkben és az elménkben, és elhunyt társunkat ezzel a mártír pozíciójába emeljük.

  Nem számít, mennyire állt közel a párunk az ideálishoz, mind tudjuk, hogy ideális senki nem lehet igazán. Ezért is fontos, hogy úgy emlékezzünk a párunkra, amilyen valójában volt. A pontos emlékezés az elvesztett kedvesünkre lehetővé teszi, hogy megbecsült helyen tartsuk őt a szívünkben, és közben helyet teremtsünk egy lehetséges új szerelemnek.

 • özvegy férfi
  Ne hasonlítgassunk, és ne keressük a különbségeket

  Özvegyként az újbóli társkeresés vigaszt és társaságot nyújthat Önnek a veszteség után. Hogy ennek az előnyeit igazán megélhesse, fontos emlékeznie két dologra: nem szabad összehasonlításokba kezdenie (próbáljon meg nem gondolni arra, hogy új társa miben hasonlít a korábbi párjára) és nem szabad a különbségeket sem keresnie (tehát igyekezzen nem arra fókuszálni, hogy a jelenlegi párja miben különbözik a korábbi társától).

  A hasonlóságok és különbségek keresése ugyanis azt a veszélyt hordozza magában, hogy mindenkit egy elérhetetlen eszményképhez mérünk. Ennek észben tartása fontos mindenki számára, aki komolyan gondolja, hogy tovább szeretne lépni. Mivel ez nem a helyettesítésről szól, vagy az emlékeink elutasításáról, hanem arról, hogy minden szerelemnek megadjuk az azt megillető helyet az életünkben.

 • pár
  A jövő rajtunk áll

  A The Dragonfly Pool-ban Eva Ibbotsen azt írja: „nem akadályozhatjuk meg a bánat madarait abban, hogy fölénk szálljanak, de azt elkerülhetjük, hogy a hajunkba fészkeljenek.” Ez követendő hozzáállás lehet mindenki számára, aki az özvegyként a társkeresés medencéjébe mártja a lábujját: bár nem tudjuk elkerülni, hogy ránk találjon a bánat és a szomorúság, az már rajtunk múlik, hogy meddig hagyjuk őket maradni. Ez egyaránt vonatkozik a múltra, és arra is, ami a jövőben történhet velünk.

  Nem várhatja el minden új jelölttől, hogy tökéletes legyen, de közeledhet hozzájuk a megfelelő hozzáállással. Adjon magának esélyt - ha a társkeresési kísérletei könnyekbe fulladnak, akkor is legyen kedves és türelmes, és veregesse meg saját vállát, amiért megpróbálta. Újra és újra adjon esélyt a szerelemnek és az életnek, hiszen ez az út vezet a továbblépés felé.