Az első találkozás: amit a testbeszéd elárul

első találkozás

Az online társkereséstől a személyes találkozóig: mit árul el a testbeszéd és hogyan kerülheti el a félreértéseket?

Végre elérkezett a várva várt nap! Számos üzenetváltás, telefonbeszélgetés után végre sor kerül az első randevúra! Balázs nyugtalanul mocorog a székében, hol-hol az órájára pillantva. Néhány perc múlva Dórának is meg kell érkeznie. De vajon hogy néz ki az életben? Annyi fényképét látta már, na de az mégsem a valóság! Talán az eddigi beszélgetések is csak azért voltak annyira önfeledtek és szórakoztatóak, mert az internet névtelenségébe burkolóztak?

Balázs az asztalnál ülve egyre idegesebbnek tűnik. Feszülten a bejárat felé tekint, majd minden egyes ajtónyitásra összerezzen. Szinte észre sem veszi, hogy az idegességtől reszket a térde, feszülten rágja a körmét és az első izzadságfoltok is megjelentek az ingjén. Tényleg ilyen benyomást akar kelteni Balázs az első találkozó alkalmával?

Ha Ön is került már hasonló szituációba, olvassa el alábbi tippjeinket, amelyek segítségével garantáltan sikeres lesz az első találkozó, és az utána következő összes többi is!

Testbeszéd: amire ügyelnie kell

Amit a testtartásaival, gesztusaival, arcjátékával közvetít, az meghatározza, hogyan ítélik meg Önt. Tudományosan bizonyított, hogy az egészséges magabiztosság a siker kulcsa a legtöbb élethelyzetben. A magabiztos – nem arrogáns és nem félénk! – emberek a legtöbbször szimpatikusan és sikeresen hatnak környezetükben.

Az első találkozás: Viselkedési tippek és szabályok

Ha a találkozó helyszínére érkezik, ne vonja hangos köszönéssel és örömujjongással magára mindenki figyelmét! A kommunikációs kutatók véleménye szerint egy kedves pillantás, egy visszafogott mosoly és egy apró integetés tökéletesen elég a szimpátia elnyeréséhez.
Az első bemutatkozáskor legyen udvarias és kedves. Szólítsa nevén a másik felet, és érintse meg visszafogottan, finoman a karját vagy a vállát. A felkar, váll környéki feltűnésmentes és diszkrét érintések hozzájárulnak a kellemes ismerkedéshez és segítik egy személyesebb kapcsolat kialakítását. A kulcsszó itt természetesen a „diszkrét”, hiszen a túlzásba vitt érintések épp az ellenkező hatást váltják ki.

Az asztalnál lehetőleg 90 fokos szögben foglaljanak helyet, azaz inkább egymás mellett, mint egymással szemben. A 90 fokos ülőhelyzet egy nyitott, megbízható és kellemes beszélgetést teremt, míg az egymással szemben történő elhelyezkedés nagyon gyakran egy feszélyező és komoly kommunikációs helyzetet teremthet.

Hogyan mutasson érdeklődést?

Mutasson érdeklődést a beszélgetés témájával kapcsolatban! Apró fejbólintásokkal jelezze a partnerének, hogy követi a beszélgetés fonalát és egyetért azzal. Időközben keresse a szemkontaktust a beszélgetőpartnerével, ami szimpátiát kelt. Ezáltal a beszélgetés folyamatosságát segíti elő és önbizalmat kölcsönöz partnerének. Az együtt eltöltött idő során figyeljen a helyes testtartására és a partnere felé fordulva jelezze, hogy a beszélgetés minden percét élvezi!

A viccekkel óvatosan bánjon, főleg az első találkozókor, és ha még nem ismeri a másikat közelebbről. Könnyen előfordulhat, hogy megbántja a másikat a rosszul elsült viccekkel.

Nevessen mindig természetesen és ne fojtsa vissza érzéseit! Adja önmagát és viselkedjen érdeklődően. Adjon hangot elégedettségének és apró bókokkal kedveskedjen beszélgetőpartnerének. Nyugodtan fejezze ki tetszését a találkozóval kapcsolatban, és ha szívesen újralátná, hozza azt a partnere tudomására!